Ráno na eFeMku: potraviny budúcnosti.

Ráno na eFeMku: potraviny budúcnosti.

V pondelok od 06:00 do 10:00 s Dominikou a Egom.

Mnohé "funkčné" potraviny bežne konzumujeme a ani si to neuvedomujeme.  Ide o potraviny, ktoré obsahujú organizmu prospešné zložky ako napríklad mliečne výrobky s obsahom probiotík či výrobky s vyšším obsahom vlákniny, ktorá predlžuje pociť sýtosti. Áno, takéto výrobky sú na trhu bežne dostupné.

Na Slovensku však vznikajú nové potraviny budúcnosti. Slovenskí vedci sa venujú výskumu a vývoju funkčných potravín rastlinného pôvodu. Zameriavajú sa na cereálne produkty, nápoje na cereálnej báze so zvýšeným obsahom vitamínov, minerálov, antioxidantov, vlákniny, betaglukánov či probiotík. O vývoji nových typov potravín z alternatívnych surovín a ich účinnkoch nám porozpráva Lucia Mikušová z Oddelenia výživy a hodnotenia potravín Fakulty chemickej a potravinárskej technológie Slovenskej technickej univerzity.

Ako môže jedlo prispieť k redukcii hmotnosti, k zlepšeniu zdravotného stavu či k prevencii niektorých chorôb sa dozviete v pondelkovom Ráne na eFeMku.

lucia-mikusova
rano-web-edit

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame